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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Hortaliças. Para informações adicionais entre em contato com cnph.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
07/05/2008 |
Data da última atualização: |
12/05/2008 |
Autoria: |
COTRIM, M. A. de A.; KRAUSE-SAKATE, R.; NARITA, N.; ZERBINI, F. M.; PAVAN, M. A. |
Título: |
Diversidade genética de begomovírus em cultivos de tomateiro no Centro-Oeste Paulista. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
Symma Phytopathologica, Botucatu, v. 3, n. 3, p. 300-303, jul./set. 2007. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A diversidade genética de vírus pertencentes ao gênero Begomovirus em tomateiro (Lycopersicon esculentum Mill) foi analisada em regiões produtoras do Centro-Oeste paulista. No período de janeiro de 2003 a fevereiro de 2004, cento e sessenta e seis amostras de tomate foram coletadas e a presença de begomovírus observada em 60% das amostras, por PCR, utilizando-se oligonucleotídeos universais para o gênero Begomovirus. O sequenciamento direto do produto de PCR de 16 dessas amostras indicou a possível presença do Tomato severe rugose virus (ToSRV), Sida mottle virus (SiMoV-[BR]) e da espécie tentativa Tomato yellow vein streak virus (ToYVSV-[BR]). Em duas amostras foi detectada uma possível nova espécie de begomovírus. A presença do ToSRV e do SiMoV ainda não havia sido verificada em tomateiro no estado de São Paulo. Estes resultados indicam a existência de diversidade de espécies de begomovírus infectando o tomateiro nesta região, servindo como um alerta para melhoristas que trabalham na busca de fontes de resistência a esse importante grupo de patógenos. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Diversidade genética; Geminivírus; Lycopersiconn esculentum; São Paulo; Tomateiro; Variabilidade. |
Thesagro: |
Resistência; Tomate; Vírus. |
Thesaurus Nal: |
Begomovirus. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01922naa a2200301 a 4500 001 1781728 005 2008-05-12 008 2007 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOTRIM, M. A. de A. 245 $aDiversidade genética de begomovírus em cultivos de tomateiro no Centro-Oeste Paulista. 260 $c2007 520 $aA diversidade genética de vírus pertencentes ao gênero Begomovirus em tomateiro (Lycopersicon esculentum Mill) foi analisada em regiões produtoras do Centro-Oeste paulista. No período de janeiro de 2003 a fevereiro de 2004, cento e sessenta e seis amostras de tomate foram coletadas e a presença de begomovírus observada em 60% das amostras, por PCR, utilizando-se oligonucleotídeos universais para o gênero Begomovirus. O sequenciamento direto do produto de PCR de 16 dessas amostras indicou a possível presença do Tomato severe rugose virus (ToSRV), Sida mottle virus (SiMoV-[BR]) e da espécie tentativa Tomato yellow vein streak virus (ToYVSV-[BR]). Em duas amostras foi detectada uma possível nova espécie de begomovírus. A presença do ToSRV e do SiMoV ainda não havia sido verificada em tomateiro no estado de São Paulo. Estes resultados indicam a existência de diversidade de espécies de begomovírus infectando o tomateiro nesta região, servindo como um alerta para melhoristas que trabalham na busca de fontes de resistência a esse importante grupo de patógenos. 650 $aBegomovirus 650 $aResistência 650 $aTomate 650 $aVírus 653 $aBrasil 653 $aDiversidade genética 653 $aGeminivírus 653 $aLycopersiconn esculentum 653 $aSão Paulo 653 $aTomateiro 653 $aVariabilidade 700 1 $aKRAUSE-SAKATE, R. 700 1 $aNARITA, N. 700 1 $aZERBINI, F. M. 700 1 $aPAVAN, M. A. 773 $tSymma Phytopathologica, Botucatu$gv. 3, n. 3, p. 300-303, jul./set. 2007.
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Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
16/06/2015 |
Data da última atualização: |
24/06/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
C - 0 |
Autoria: |
PEIXOTO, A. G.; VIEIRA, T. O.; MELO, B. T. A.; NASCIMENTO, C. C. H. C.; AZEVEDO, L. A. C.; CAMACHO, A. C. L. F.; OLIVEIRA, J. F. F.; GOMES, M. L.; BARROS NETO, L. C. de; NASCIMENTO, S. F.; NOGUEIRA, R. I.; BARRETO, A. S.; DIRÉ, G. F. |
Afiliação: |
A. G. PEIXOTO, UEZO; T. O. VIEIRA, UEZO; B. T. A. MELLO, UEZO; C. C. H. C. NASCIMENTO, UEZO; L. A. C. AZEVEDO, FAETEC/Rio de Janeiro; A. C. L. F. CAMACHO, UFF; J. F. F. OLIVEIRA, UNESA; M. L. GOMES, INCa; L. C. DE BARROS NETO, UNIABEU, Rio de Janeiro; S. F. NASCIMENTO, UNESA; REGINA ISABEL NOGUEIRA, CTAA; A. S. BARRETO, UEZO; G. F. DIRÉ, UEZO. |
Título: |
Study of the biological effects of a hydroalcoholic extract of PUNICA GRANATUM (POMEGRANATE). |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Current Research in Chemistry and Pharmaceutical Sciences, v. 2, n. 6, p. 44-58, 2015. |
ISBN: |
2348-5221 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Herbal medicines are derived from medicinal plants and/or parts with known pharmacological characteristics. The use of these plants has been encouraged by the World Health Organization, as the culture use is still beneficial due to traditional factors and curative conferred its users. The development of antimicrobial drugs is important for the development of new sources for the therapeutic treatment of infectious diseases, considering that the characteristic of bacteria have become resistant to the action of antibiotics. Thus, aim of this study was to evaluate the influence of an alcoholic extract of the fruit peel of Punica granatum as its possible genotoxicity, cytotoxicity and mutagenic action against Staphylococcus aureus (ATCC 8096). To obtain the extract, the skins were dried, crushed and subjected to extraction with ethanol and, after that, the extract was placed on rotary evaporator. To assess cytotoxicity, we employed the method of nutrient agar diffusion disk. After standardization of turbidity of saline (0.9% NaCl) for UFC comparing with the scale of 0.5 Mc Farland was rated the bacterial growth front discs impregnated the presence of different volumes of extract and antibiotics. For the determination of genotoxicity and mutagenicity, beyond this extract were used as genotoxic and mutagenic agent’s hydrogen peroxide (H2O2) and Stannous Chloride (SnCl2). The results show that the extract in question has a similar effect of the antibiotics gentamicin and chloramphenicol and also that the extract has similar activity to the stannous chloride and hydrogen peroxide, which are agents that interfere with the bacterial genome. With the analysis of the results may suggest that the hydroalcoholic extract of the fruit peel of Punica granatum has cytotoxic, genotoxic and mutagenic action likely, but there is a need for more specific analyzes to elucidate the presence of this last feature. MenosHerbal medicines are derived from medicinal plants and/or parts with known pharmacological characteristics. The use of these plants has been encouraged by the World Health Organization, as the culture use is still beneficial due to traditional factors and curative conferred its users. The development of antimicrobial drugs is important for the development of new sources for the therapeutic treatment of infectious diseases, considering that the characteristic of bacteria have become resistant to the action of antibiotics. Thus, aim of this study was to evaluate the influence of an alcoholic extract of the fruit peel of Punica granatum as its possible genotoxicity, cytotoxicity and mutagenic action against Staphylococcus aureus (ATCC 8096). To obtain the extract, the skins were dried, crushed and subjected to extraction with ethanol and, after that, the extract was placed on rotary evaporator. To assess cytotoxicity, we employed the method of nutrient agar diffusion disk. After standardization of turbidity of saline (0.9% NaCl) for UFC comparing with the scale of 0.5 Mc Farland was rated the bacterial growth front discs impregnated the presence of different volumes of extract and antibiotics. For the determination of genotoxicity and mutagenicity, beyond this extract were used as genotoxic and mutagenic agent’s hydrogen peroxide (H2O2) and Stannous Chloride (SnCl2). The results show that the extract in question has a similar effect of the antibiotics gentamicin and chloramphen... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Disk diffusion. |
Thesagro: |
Punica Granatum; Staphylococcus Aureus. |
Thesaurus NAL: |
genotoxicity; mutagenicity. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02959naa a2200337 a 4500 001 2017737 005 2016-06-24 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2348-5221 100 1 $aPEIXOTO, A. G. 245 $aStudy of the biological effects of a hydroalcoholic extract of PUNICA GRANATUM (POMEGRANATE).$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aHerbal medicines are derived from medicinal plants and/or parts with known pharmacological characteristics. The use of these plants has been encouraged by the World Health Organization, as the culture use is still beneficial due to traditional factors and curative conferred its users. The development of antimicrobial drugs is important for the development of new sources for the therapeutic treatment of infectious diseases, considering that the characteristic of bacteria have become resistant to the action of antibiotics. Thus, aim of this study was to evaluate the influence of an alcoholic extract of the fruit peel of Punica granatum as its possible genotoxicity, cytotoxicity and mutagenic action against Staphylococcus aureus (ATCC 8096). To obtain the extract, the skins were dried, crushed and subjected to extraction with ethanol and, after that, the extract was placed on rotary evaporator. To assess cytotoxicity, we employed the method of nutrient agar diffusion disk. After standardization of turbidity of saline (0.9% NaCl) for UFC comparing with the scale of 0.5 Mc Farland was rated the bacterial growth front discs impregnated the presence of different volumes of extract and antibiotics. For the determination of genotoxicity and mutagenicity, beyond this extract were used as genotoxic and mutagenic agent’s hydrogen peroxide (H2O2) and Stannous Chloride (SnCl2). The results show that the extract in question has a similar effect of the antibiotics gentamicin and chloramphenicol and also that the extract has similar activity to the stannous chloride and hydrogen peroxide, which are agents that interfere with the bacterial genome. With the analysis of the results may suggest that the hydroalcoholic extract of the fruit peel of Punica granatum has cytotoxic, genotoxic and mutagenic action likely, but there is a need for more specific analyzes to elucidate the presence of this last feature. 650 $agenotoxicity 650 $amutagenicity 650 $aPunica Granatum 650 $aStaphylococcus Aureus 653 $aDisk diffusion 700 1 $aVIEIRA, T. O. 700 1 $aMELO, B. T. A. 700 1 $aNASCIMENTO, C. C. H. C. 700 1 $aAZEVEDO, L. A. C. 700 1 $aCAMACHO, A. C. L. F. 700 1 $aOLIVEIRA, J. F. F. 700 1 $aGOMES, M. L. 700 1 $aBARROS NETO, L. C. de 700 1 $aNASCIMENTO, S. F. 700 1 $aNOGUEIRA, R. I. 700 1 $aBARRETO, A. S. 700 1 $aDIRÉ, G. F. 773 $tInternational Journal of Current Research in Chemistry and Pharmaceutical Sciences$gv. 2, n. 6, p. 44-58, 2015.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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